تاریخ سینما فراز و نشیب زیاد داشته… تقریباً تمام ژانرها و زیرژانرهای سینما یک دوره درخشان داشته داشته اند و بعد از آن افول و خاموشی نصیبشان گشته است… حتی ژانرهای عامه پسندی چون ملودرام هم از این قائده مستثنی نبوده اند و هنوز عاشقانه های دهه ۵۰ اوج این ژانر بوده اند و دوران غیرقابل تکراری را برای سینمادوستان رقم زده اند و مثلاً کمدی هرگز نتوانسته شکوه دهه ۵۰-۶۰ را مجدداً بدست آورد.
برای خود من بزرگترین جذابیت فیلمهای ویدیویی دوران کودکی ام همین فیلم های وسترن بود که با دوبله های شاهکار و بعضاً ابداعی دوبلورهای توانمند، بخش اعظم حافظه سینمایی ام را بخود اختصاص داده است. فریادهای “جان وین – John Wayne” بر روی دلیجان و یا نگاه مضطرب “گری کوپر – Gary Cooper” به ساعت وسط شهر و یا خنده های عصبی “برت لنکستر – Burt Lancaster” در کنار ارابه پر از طلا و نگاه بیرحم “هنری فوندا – Henry Fonda” در هنگام شلیک به کودک و صورت پر از خشم “کلینت ایستوود – Clint Eastwood” کبیر زیر ستیغ آفتاب گورستان و لبخندی که “پل نیومن – Paul Newman” با صورت خونین به “رابرت ردفورد – Robert Redford” زخمی در زیر آتش گلوله ارتش بولیوی میزند و ده ها مورد دیگر همه و همه جزو صحنه ها ماندگار تاریخ سینما هستند و غیر قابل فراموشی…
ولی بهر شکل این ژانر هم آرام آرام هم ارزشهای سینمایی اش کاهش یافت و هم خیل عظیم هوادارانش، با اینحال هراز چندگاهی فیلم هایی می آیند و روح تازه ای در این کالبد بی رمق میدمند، که در این میان میتوان از “نابخشوده – Unforgiven” است و “مرتع باز – Open Range” و بازسازی هایی چون اثر درخشان “قطار ۳:۱۰ به یوما – ۳:۱۰ To Yuma” و یا اخیراً “شهامت واقعی – True Grit” (که در اسکار نهایت کم لطفی بهش صورت گرفت) نام برد.
غرض از نوشتن این مرور مختصر بر فیلم های وسترن، این بود که اگر حتی فقط به اندازه ناچیزی به سینمای وسترن علاقه مند هستید دیدن انمیشین فوق العاده “رنگو – Rango” را از دست ندهید.
“گور وربینسکی – Gore Verbinsky” کارگردان این انیمیشن، کارنامه درخشانی از فیلم هایی دارد که بخوبی مخاطب سینما را شناخته و زبان حال و قصه پردازی متناسب با زمان را بلد است و از همه مهمتر با جلوه های ویژه هم میانه خوبی دارد و تقریباً در اکثر موارد بخوبی از آن بهره میبرد. از همان دو فیلم اول خود “شکار موش – MouseHunt” و “مکزیکی – Mexican” نشان داده بود که بلد است از طنز و کمدی موقعیت بهترین استفاده ها را بکند و البته فیلم “حلقه – The Ring” هم مدرک دیگری است از اینکه تعلیق را بخوبی میشناسد. در کل وی به نسلی از کارگردانان تعلق دارد که از تیزرهای تلویزیونی پا به سینما گذاشته اند و بخوبی یاد گرفته اند که از زمان و امکانات موجود نهایت بهره را برای اثرگذاری روی مخاطب، ببرند.
بدون هیچ شکی “رنگو” یکی از سرگرم کننده ترین آثار انیمیشنی چند سال اخیر است، کمتر انیمیشنی از زمان بدین خوبی بهره برده است، تعلیق و توالی حوادث به شما لحظه ای فرصت نخواهد داد تا از آن غافل شوید. ارجاعات سینمایی فراوانی در آن به چشم میخورد، من از اول فیلم شروع به شمردن این اشارات به فیلم های دیگر کردم ولی بعد از ۱۵ دقیقه دیگه به اینکار ادامه ندادم… چون تک تک نماها و دیالوگ ها ارجاعی به دیگر فیلم ها هستند… فیلم در عین حال که خیلی اورژینال است ولی کاملاً اقتباسی است!!… بخش اعظم این هنر بدوش “جان لوگان – John Logan” فیلمنامه نویس است که بخوبی توانسته آفتاب پرست بدون اسمی که پیراهن هاوایی پوشیده رو به کلانتر قهرمان شهری وسط صحرای موهاوی تبدیل کنه…
صداپیشگان عالی عمل کرده اند، ولی از بین اونها سه نفر بنظرم شاخص تر و فوق العاده عمل کرده اند: “جانی دپ – Johnny Depp” بجای خود رنگو، “آلفرد مولینا – Alfred Molina” در نقش آرمادیلوی روشن ضمیری به نام “RoadKill” و البته “ند بیتی – Ned Beatty” که در “داستان اسباب بازی ۳” به جای “لوتسو” بسیار عالی عمل کرده بود در اینجا هم در نقش شهردار از صدای خسته ولی پرهیبت خود بخوبی استفاده برده است.
“رنگو” جدا از جذابیت های بصری و کلامی، روایتگر سفری روشنگرانه و برای جستجوی خویش هم هست… رسیدن به آنسوی جاده و ملاقات با “روح غرب” (شمایل کلینت ایستوود) و رویاهای سورئال-عرفانی “رنگو” همه و همه بیانگر نوعی سفر معنوی و ارتقاء خودشناسی کاراکتری است که در ابتدا حتی خودش هم اسم خودش را نمیداند ولی در انتها… بهرشکل گذاردن چنین المانهایی در یک انیمیشن هالیوودی (که من تا پیش از آن کمتر و بدین قوت نمونه ای برایش دیده بودم) نشان از آن دارد (به زعم من) که پدران امروز جامعه آمریکایی علاقه دارند که فرزندانشان در کنار جذابیت های ماتریالیستی جوامع پیشرفته نیم نگاهی هم به معنویات داشته باشند و از آن برای بهبود “من درون” و بالتبع جامعه خود بهره ببرند… باید دید که آیا موج شمنیسم دهه شصت و هفتاد مجدداً در آمریکا به راه می افتد و آیا مفاهیم پیشرفته و مترقی مطرح شده در عرفان نوین این وظیفه را به عهده خواهد گرفت…
کنایات و انتقادات فراوان به جوامع صنعتی و مصرف زده (با اشاره مستقیم به شهر لاس وگاس) و بحران آب این انیمیشن را فراتر از یک اثر سرگرم کننده صرف قرار داده و علیرغم چند شوخی کلامی نامناسب، یک بسته مناسب برای فرهنگ سازی درون جامعه آمریکایی می باشد. البته در یک بخش هم بشدت افراطیون مسیحی و فرقه های آنها (و البته یهودی ها هم) تمسخر شده اند که مطمئناً تبعاتی برای سازندگانش دربر خواهد داشت.
ولی یکی دیگر از شاخص های دلنشین “رنگو”، موسیقی آن است که مانند کارهای قبلی “وربینسکی” ساخته “هانس زیمر – Hans Zimmer” است. راجع به “زیمر” و هنر و فضای منحصربفرد آهنگسازی اش به اندازه کافی گفته و شنیده شده است ولی آلبوم موسیقی این انیمیشن هم همانند خود انیمیشن، بیشتر یک پکیج اقتباسی است که البته با نهایت خلاقیت ساخته شده است. شنیدن مجدد موسیقی همیشه ماندگار فیلم “اینک آخرالزمان – Apocalypse Now” (در صحنه پرواز خفاشها) که خود از یکی از آثار فخیم واگنر میباشد (سواران والکری) چیز غریبی نیست، به شرط آنکه با گیتار و با تم وسترن، زده نشود!!!… بهرشکل چند تراک زیبا آن را در انتهای پست برای دانلود میگذارم. روایت تئاتر گونه موزیکال ۴ جغد آوازه خوان (ماریاچی) هم فوق العاده است… بخصوص بخش آغازین آن…
هرچقدر تلاش میکنم اینو ننویسم نمیشه: برای اینکه هنر جانی دپ در فن بیان درک شود آن بخشی که دیالوگ زیر را میگوید باید ده ها بار گوش کرد:رنگو خطاب به کودکی که از وی امضا میخواهد: “در مدرسه بمان، سبزیجات بخور و همه کتابهات بجز شکسپیر رو بسوزان”… یعنی عالی به معنای کلمه…
در بخش ارجاعات حتی برای عنکبوت تابوت ساز هم براحتی میتوانید مابه ازایی در فیلم های وسترن پیدا کرد چه برسد به بقیه کاراکترها… مار زنگی هم مستقیما از کاراکتر جذاب “لی وان کلیف – Lee Van Cleef” گرفته شده که حضور نسبتاً کوتاه ولی بسیار مبهوت کننده ای دارد.
همچنین صحنه سوارکاری با “RoadRunner”ها هم شاهکار است… جالب اینکه صحنه ملاقات با شهردار هم بسیار شبیه صحنه شاخص ترین فیلم وسترن “جانی دپ” یعنی “مرد مرده – Dead Man” است که جانی با مرد کارخانه دار ملاقات میکند. اگر بخواهم ارجاعات را لیست کنم (تازه با سواد سینمایی اندک خودم) بیش از ۱۰۰ مورد میشود، بنابراین بماند برای فرصتی دیگر…
دیدن این انیمشین را به همه دوستان انیمیشن باز و «فیلمبازان وسترن دوست» خودم، پیشنهاد میکنم
دانلود موسیقی انیمیشن رنگو:
ردیف |
نام قطعه |
حجم (Kb) |
لینک دانلود از سرور File Factory |
لینک دانلود از سرور پرشین گیگ |
۱ |
موسیقی Hans Zimmer – Rango And Beans |
۱٫۰ |
||
۲ |
موسیقی Hans Zimmer – Rango Retruns |
۱٫۲ |
||
۳ |
موسیقی Hans Zimmer – Rango Suite |
۵٫۵ |
||
۴ |
موسیقی Hans Zimmer – We Ride, Really |
۰٫۸ |
||
۵ |
موسیقی Los Lobos Featuring Arturo Sandoval – Walk Don’t Rango |
۳٫۲ |
||
۶ |
ترانه Los Lobos – Rango Theme Song طبق اصول خدشه ناپذیر این وبلاگ در صورتی که این ترانه را با جت آودیو نسخه ۶ و بالاتر پخش کنید زیرنویس زمان بندی شده آن را نیز مشاهده خواهید نمود |
۲٫۶ |
پی نوشت ۱: متاسفانه کارگردان قسمت جدید “دزدان دریایی کارائیب” دیگر وربینسکی نیست، زیاد به فیلم جدید امیدوار نیستم.مسعود زمانی۲۷ اسفند ۱۳۸۹
{در صورتیکه این مطلب را از طریق خوراک (فید) مشاهده میکنید، برای دیدن مطلب در سایت اصلی، از لینک زیر استفاده کنید}
23 دیدگاه دربارهٔ «عارفی به نام رنگو»
این انیمیشن اکران شد و ما خبر نداریم!
این نقد رو کامل میخونم بعد حتما انیمیشنو میبینم.
راستی میگم این هانس زیمر چقدر پرکاره، هر ساله چندین کارو با سرعت میسازه و خیلی خوب از آب در میاد.
خیلی ممنون مسعودجون.
اره… جالب اینکه من از طریق ریمایندر آلبوم موسیقی اش فهمیدم که اکران شده است… هانس زیمر هم اسطوره ای هست واسه خودش… امیدوارم که بعد از دیدن انیمیشن نظرات خودتون رو با اینجا به اشتراک بگذارید تا استفاده کنیم.
شاد باشی همیشه
از کجا دانلود کنم انیمیشن رو؟..موسیقیش ماله زیمره؟..چقدر پر کاره این اقا
من از thepiratebay.com تورنتش رو گرفتم… این آقای زیمر هم کارش درسته واقعاً… علیرغم بالا رفتن کمیت کارهاش، کیفیتشون اصلاً افت نکرده و بهتر هم میشه
مثل همیشه خواندنی، راستش من همون چند سال پیش که تازه طراحی کاراکترها و فضاسازیهای این فیلمو دیدم، فکر کردم که اگه خیلی شانس بیاره، صد تایی میفروشه و بعد هم فراموش میشه، اما چند ماه پیش که تریلرش را دیدم نظرم عوض شد و حالا هم که ظاهرا هم در گیشه موفق بوده و هم نقدهای مثبتی گرفته ( با استناد به Rotten tomatoes ). سعی می کنم توی تعطیلات ببینمش، البته اگه کیفیت خوبش گیرم بیاد.بازم ممنون
ممنونم… آره بنظر من که فوق العاده بود… تو متاکربتیک خیلی جالب بود که اغلب مردم عادی از اینکه فیلم نتونسته بود با بچه ها ارتباط برقرار کنه شکایت داشتند… این انیمیشن برای بزرگسالان ساخته شده… پیروز باشید
چقدر باید صبر کنیم تا وارد ایران شه
بستگی داره دی وی دی و بلو-ری اون کی تو بازار بیاد… محتمل ترین تاریخ اواخر اردیبهشت است…
پیشاپیش سال نو مبارک. سایه تون سنگین شده تشریف نمی آورید وبلاگستون دیگه. ( دات کام شدن همینه دیگه) . در ضمن آخرش داستان اسباب بازی سه و چگون اژدهای خود را تعلیم دهیم از همین تی وی خودمون دیدم و البته بسی لذت بردم. دیگه یقین پیدا کردم شما از چیزی تعریف می کنید باید بریم ببینیم و لذت ببریم! من خیلی فیلم وسترن دوست ندارم. تنها فیلم وسترنی که مثل آدم نگاه کردم روزی روزگاری در غرب بود که البته چون دوبله نشده بود یه مقدار بعضی جاهاش نامفهوم بود البته بیشتر مجذوب موسیقی فیلم و استفاده به جا از صداهای محیط در فیلم شده بودم تاموضوعش … چیزی که معمولا وقتی دوبله میشه حیف و میل میشه! رنگو رو هم می بینیم ان شاءالله
عید نوروز مبارک شما هم باشد… فشار کاریم زیاد بود وقت نشد مزاحم بشویم… خوشحالم که از اونا خوشتون اومد… رنگو هم انیمیشن جذابی هست… پشیمان نمی شوید…
عید اریاییتان مبارک…امیدوارم موقع تحویل سال بیدار بوده باشی
و همینطور هم بر شما هم مبارک باشه… مگه میشه خواب باشم (; … بهترین ها رو براتون آرزو میکنم
سلام
بسیار عالی، به این امید که اینها رو همزمان با اکران جهانی در سینما ببینیم !
سال نو هم مبارک
به امید لحظاتی زیبا و اینا :دی
شاد و برقرار باشید آقای زمانی
سلام
ممنونم… انشالله 🙂
سال نو شما هم مبارک… پاینده و سلامت باشید همیشه دوست من
بازم یک سال دیگر رفت و من در خواب مانده ام
سال نوتون مبارک
خدانکند دوست من… همیشه بیدار و برقرار باشی
سال نو شما هم مبارک باشه
masoud jan man baraye inke rango ro bebinam kami sabr kardam be 2 dalil !-inke keyfiyat kami behtaresh ro bebinam,2 2 film hamishe morede alagham yaniii:khub bad zesht v baraye yek mosht dolar bishtar ro dobare didam,alave bar lezate ziaaddi ke az on filmha bordam,vaghty Rango ro didam lezaty dar man be vojood omad ke tabehal kamtar dar animationi baram vbe vojood omade boood,az vajhe technical ham ILM kare divane konadeee ro in kar anjam dade(fonte farsi nadaram bebakhshiid )
من رنگو رو با کیفیت حداکثری (در مقیاس پرده ای دیدم) و الان هم در حال دانلود نسخه اچ دی اون هستم… ولی از حرکتی که زدید و فیلم های تاپ ژانر وسترن رو مرور کردید خیلی خوشم اومد… ILM هم اومده کاری کنه که حالا حالاها کسی نتونه روی دستش بلند بشه… فوق العاده عمل کرده… یعنی همونجوری که آواتار کیفیت جلوه های ویژه سینما رو متحول کرده، رنگو هم آثار انیمیشن رو متاثر از خودش کرده
chakeriiim Hd 1080 Rango kheeylli tool mikeshe choon leacher ziad dare,zemnan merc masoud jan babate facbook:D
دیگه هرکه طاووس خواهد جور هندوستان کشد… من الان نزدیک یک هفته است دارم تلاش میکنم دانلودش کنم… در ضمن مخلصیم دوست عزیز
انیمیشن را دیدم.بسیاااااااااار پسندیدم.یعنی عاشق موسیقیشم.خیلیییی قشنگن آهنگاش
خوشحالم که خوشتون اومد… موزیکش هم خواستی لینک دانلودش رو بدم بگیری… از اون آلبومهایی هست که میشه گذاشت تو پخش و از تمام ترک هاش لذت برد
[…] ازش بیرون بکشه…***رنگو – Rangoبرای این فیلم که یه پست مبسوط قبلاً نوشته بودم و بنظرم شایسته ترین انمیشن امسال بوده […]